Borta bra, men hemma bäst – eller hur du bedriver internationell scouting utan att bege dig utomlands

Tänker du att internationell scouting måste vara utomlands eller långt borta, kanske i ett land med både främmande språk och kultur? Känner du att borta är bra men hemma är bäst, men ändå vill bedriva internationell scouting? Här kommer några tips på hur det faktiskt går att genomföra internationella projekt utan att lämna Sverige och kanske utan att ens lämna scoutlokalen.

Träffa utländska scouter i Sverige
Det kan ju faktiskt vara så att utländska scouter kommer till Sverige i olika sammanhang och är intresserade av att träffa svenska scouter. Det kan röra sig om allt ifrån enskilda scouter som t.ex. är på semester i Sverige eller är utbytesstudenter till stora grupper med scouter som är i Sverige på resa. För att undersöka om internationella scouter är på besök i Sverige, och kanske tillochmed i din stad, är det lättast att gå in via Scouternas kontaktformulär. Där finns det vidare information om hur du går tillväga.

Ta kontakt med utländska scouter 
Vill du ha kontakt med scouter i ett specifikt land, är det lättast att vända sig till respektive lands scoutorganisation/-er. Kontaktinformation finns på deras hemsidor och där finns också oftast information om hur du ska gå tillväga för att få dina önskade kontakter.

Bjud in internationella gäster
Internationella gäster måste inte nödvändigtvis vara scouter. Det kan ju faktiskt finnas andra som kan dela med sig av en annan kultur och där du kan få reda på hur det är att leva i ett annat land. Kanske finns det internationella intresseföreningar på din ort och du kan höra med dessa om de vill komma till ett avdelningsmöte och hålla i en aktivitet? Laga mat från Turkiet, lär er en folkdans från Tjeckien, drick te på japanskt vis eller sjung sånger från Kenya. Möjligheterna är många!

En annan möjlighet att träffa människor med internationell bakgrund kan vara att undersöka om det finns utbytesstudenter på din ort. Det kan ju dessutom vara möjligt att någon av dessa är scouter eller har annan scoutbakgrund. Bjud in till ett avdelningsmöte och jämför hur det är att vara scout i Sverige och i gästens land. Vad är lika och vad är olika?

JOTA/JOTI
Den tredje helgen i oktober varje år, anordnas Jamboree on the Air (JOTA) och Jamboree on the Internet (JOTI). Genom detta internationella arrangemang är det möjligt att möta scouter från hela världen, utan att ens lämna scoutlokalen.

Under helgen träffas scouter från hela världen och kommunikationen sker via radio och internet, beroende på vad som finns tillgängligt. Detta är en möjlighet där du kan prata med andra scouter och utbyta erfarenheter och minnen. Det kan också vara en möjlighet att knyta kontakter inför framtida möten och andra internationella sammankomster.

Skype-möte med en scout
Har du redan en scoutkontakt som du vill prata med på riktigt? Kanske är det någon du har träffat på en jamboree eller någon du chattade med under JOTI? Vill din avdelning träffa jämnåriga utländska scouter utan att lämna scoutlokalen? En idé kan vara att ha ett Skype-möte. Precis som under JOTA/JOTI är detta en möjlighet där du kan utbyta erfarenheter och minnen, men här är tidpunkten friare och går att genomföra närsomhelst under året.

Det här inlägget postades i För kåren, JOTA/JOTI, På hemmaplan, Rover, Spårare, Tips för internationell scouting, Upptäckare, Utmanare, Äventyrare av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>