”Bukeka Project” Samhällsengagemang i Uganda

Det globala och lokala samhällsengagemanget, en av grundbultarna i Scouting, gör sig påmint var än du är i världen. 

Men det kan förstås se lite olika ut beroende på vilka behov och vilka resurser som finns. I Sverige har kanske det mest uppmärksammade varit Scouternas involvering i musikhjälpen, men också fredsprojektet Amahoro Amani och det antirasistiska och normkritiska Värsta Fördomen. Sedan tas det förstås också en del mer lokala initiativ som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet. Men som är minst lika viktiga! I Uganda är det inte lika vanligt att större nationsomfattande projekt dras igång på temat, där är det vanligare med lokala initiativ. Simon är en av dessa unga scoutledare i Uganda som startat sitt samhällsförbättrande projekt i en region en bit utanför huvudstaden Kampala. Efter att han hade varit på Jamboreet i Sverige fick han idén om att organisera insatser tillsammans med sina 50 scouter som han leder.


Amahoro Amani-inspirerat såg de till behoven i den region var Simon kommer ifrån, Mityana, identifierade problem och åtgärder och utvecklade ett projekt att samla ihop pengar för och dra igång. De valde att jobba mot den mest utsatta målgruppen i området. 

Det hela utvecklades till ett projekt som kallar sig ”Bukeka Project Uganda” (Projektet som ser) och som i praktiken har varit scouter som organiserat byggandet av nya skolor, planterat träd och sett till att det finns åtkomst till rent vatten genom att konstruera brunnar.

Simon säger ”Our Vision is to enable a healthy community with clean and safe water for all and the possibility for all unprivileged children to attain an education.”

Projektet har varit pågående i över ett år med goda resultat och nu har ryktena spridit sig till närliggande comunities som också efterfrågar den scoutbaserade metoden för att skapa samhällsutveckling.

Här kan du gå in på projektets hemsida och läsa mer: http://bukekaprojectug.org/index.html

Skulle du vara mer nyfiken går det jättebra att kontakta Simon Kasiko på bukekaprojectuganda@gmail, eller här på facebook.

Lite fler bilder:

Scouter från UK har varit nere i Uganda och hälsat på

Det här inlägget postades i Amahoro Amani, Intervjuer, Påverka världen, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>