Cecilia Wesslén: Första dagen på COP18

Cecilia Wesslén: Första dagen på COP18: Efter alla förberedelser, mail och skypemöten har vi äntligen kommit fram till starten av den här otroligt viktiga konferensen. Tyvärr fick bara en person från alla ungdomsorganisationer vara med på öppningscermonin av konferensen. En man från den nya organisationen Arab Youth Climate Movement (AYCM) var vald, vilket var ganska coolt.

Under tiden hade vi morgonmöte med YOUNGO och gick igenom dagen ur ett ungdomsperspektiv, annonserade kommande möten, aktioner och interventions. Efter det gick jag på ett möte med tcktcktck – The Global Campaign for Climate Action där Kelly Riggs pratade om vad som var det kritiska på den här konferensen. Hon ville koncentrera sig på den nya Obama-delegationen och pusha dem att göra något nu när de har chansen. Vi diskutera också det faktum att det är i princip omöjligt att påverka EU för att deras ministrar  redan har bestämt sig hemifrån om att inte sätta upp några som helst ambitiösa mål för att sänka utsläppen till 2020…

Vidare skulle jag ha gått på ett side events om mål pre-och post 2020, men salen var ändrad så jag hamnade på ett seminarium om Qatar Fundation. De gör massa coola grejer för att utbilda den nya generationen i att tänka miljövänligt och hållbart, men i grund och botten kommer ju pengarna fortfarande från staten, dvs. oljan.. Tufft läge.

Jag var med på sista halvtimmen av 2020 paneldebatten och fick höra en kvinna som var tydlig med att politikerna behöver ännu mer press från allmänheten. EU känner definitivt inte tillräckligt med press! Hon hävdade också att NGOs kan göra mer för att kräva en förändring, istället för att föreslå saker som det är en större sannolikhet för att gå igenom.
Jag håller inte med henne. Det är hur många organisationer här som helst och vi försöker allihopa påverka på olika sätt. Men någonstans måste man bygga upp ett förtroende innan man kan föreslå stora förändringar. Dessutom är det psykologiskt jobbigt att lobba för något som ingen med största sannolikhet kommer att lyssna på. Då måste man också ha några punkter på agenda som är lättare att få igenom.

En av dem är Artikel 6, som vi i WAGGGS har jobbat ganska mycket med. Den handlar om utbildning, deltagande och att göra allmänheten uppmärksammad på klimatförändringarna. Vi har skrivit mer om den på WAGGGS blogg.

Vi hade ett möte om detta strax före lunch igår och gick igenom vilka personer vi behövde lobba på, vilka dokument som behövde skrivas och vilken kunskap som vi saknar. På eftermiddagen öppnade SBI sina förhandlingarna och Artikel 6 kom upp. Då var det faktiskt 3 länder som talade för hur viktig den här artikeln är och ett av länderna träffade vi på bussen häromdagen! :) Det var ganska coolt för de gjorde inte samma sak på andra stora punkter såsom KP.

Igår hade vi även äran att träffa Christina Figueres som är generalsekreterare för UNFCCC. Hon satt ner i en ring med alla oss unga och berättade vilket otroligt bra och viktigt jobb vi gör. Vi hade också möjlighet att ställa några frågor till henne. Alltid inspirerande!

Vi har även satt upp en monter i utställningsområdet, där vi kan stå och hänga om vi vill. Det blev en lång första dag, men jag är nöjd. Det är kul att höra personer som faktiskt pratar om sådant som jag bara har läst om innan!

Det här inlägget postades i Konferenser, Påverka världen, Samhällsengagemang, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>