Explorer Belt Österrike – en utmaning!

Mitt namn är Anton Nilsson. Det senaste året har jag även varit ansvarig arrangemangsledare för Explorer Belt Österrike. I vanliga fall är jag utmanarledare och kårordförande i Vellinge Scoutkår, Skåne.

Explorer Belt är ett arrangemang för scouter mellan 16 och 20 år. Arrangmanget består av en vandring parvis (man kan anmäla sig i par eller bli tilldelad en parkamrat) under tio dagar i ett europeiskt land. Arrangemanget innehåller även av en rundtur i landet. Explorer Belt är en fantastisk möjlighet att lära känna sig själv, sin parkamrat och ett helt nytt land. Vill ni veta mer om Explorer Belt kan ni läsa här.

I juli förra året fick jag samtalet från Scouternas arrangemangsgrupp om att jag blivit antagen som arrangemangsledare. Sedan dess har jag arbetat med tre andra scoutledare för att göra Explorer Belt Österrike till det bästa arrangemanget det kan bli. Vi kände inte varandra sedan tidigare, och vi har inte heller planerat ett arrangemang som EB tidigare. Med andra ord var detta en helt fantastisk utvecklingsmöjlighet för oss alla och en utomordentlig utmaning.

Under hösten arbetade vi hårt med att sätta ihop ett utkast på arrangemanget, vi ringde turistbyråer och kontaktade scoutkårer. Vi var ute och gjorde reklam för arrangemanget och vi deltog på Scouternas arrangemangsgrupps arrangemangsledarutbildning. Och vi planerade vår budget. Att planera ett arrangemangs budget utan deltagare och utan bekräftade uppgifter är irriterande, stressande och förvirrande men väldigt lärorikt i slutändan.

Ungefär halvvägs igenom planeringen stängde anmälan. Vi fick nu för första gången se namnet på våra deltagare. Plötsligt blev allt vi hade på papper och i filer på datorn riktigt. Om 6 månader skulle vi vara på plats i Österrike och genomföra allt. Även om ingenting förändrades blev pressen plötsligt mycket högre. 42 scouter från hela Sverige hade nu lagt alla sina förväntningar av Explorer Belt på oss. Nu fick vi även börja beställa, boka och acceptera offerter.

Efter helgen då vi tog ut deltagare har allting gått i extremt hög hastighet för oss i ledarteamet. Vi har gått riskhanteringsutbildning, varit på rek-resa, haft planeringshelg, telefonmöte och förträff. Vårt fokus har legat ganska starkt på deltagarna. Explorer Belt är deras äventyr, utmaning och utveckling. Vårt jobb är att göra det så bra som möjligt. Därför har vi gjort vårt bästa för att Explorer Belt ska bli en utmaning för alla deltagare, utefter deras egna intressen och förutsättningar. Säkerheten är en extremt viktig del under internationella arrangemang, Scouternas riskhanteringsutbildning var ovärderlig för att skapa ett bra säkerhetstänk i teamet. Deltagare, föräldrar och ledare ska alla känna sig trygga med situationen och förberedelse måste finnas för alla tänkbara situationer.

Vi är nu i slutet på vår planering. Vi har ett gäng fantastiska deltagare. Vi har ett otroligt arrangemang planerat för dem (även om de inte vet exakt vad det kommer innehålla). Vi har förberett oss i snart ett år. Deltagarna har tre veckor framför sig som de kommer att värdera högt under resten av sina liv. Utmaningen och äventyret som de ska genomföra är en av de bästa scoutprövningarna jag varit med om.

Att planera detta arrangemang är något av det svåraste, jobbigaste och stundtals mest stressande jag gjort. Det har hållit mig vaken på nätter, det har tagit fokus från andra delar av livet. Förväntningarna för Scouterna, deltagarna och oss själva har varit höga. Men, jag har aldrig haft så kul. Jag har fått äran att arbeta det senaste året med ett fantastiskt ledarteam. Processen vi har gått igenom från juli tills nu är helt otrolig. Vi har inte alltid varit på samma sida eller haft samma tankar, men det är precis det som har varit så fantastiskt. Ett arrangemang ska inte bara vara en utmaning för deltagarna, det ska vara ett medel för utveckling för ledarna med. Vi har fått möjligheten att växa och utvecklas genom planeringen och genomförandet. Om vi lyckats med vårt uppdrag kommer våra deltagare få samma möjligheter. Om du någon gång får chansen att planera ett scoutarrangemang, ta den!

 I skrivande stund är det en vecka kvar tills vi lämnar Sverige. Jag sitter framför datorn med otaliga tabar öppna i webläsaren och ännu fler dokument igång på datorn. Det är fortarande en del kvar att göra innan vi åker. Om ni vill följa oss under vår tid i Österrike har vi en hemsida:
www.eb-osterrike.scout.se
där vi kommer skriva om saker som händer och vad vi gör.

Önskar er alla en lika bra sommar som jag kommer ha!
Anton Nilsson
Ansvarig arrangemangsledare
Explorer Belt Österrike 2014

Det här inlägget postades i Explorer Belt, Intervjuer, Planering av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>