Flytta utomlands? Scouting? Såklart!

Du kanske funderar på att flytta utomlands och jobba efter studenten? Ta ett utbytesår i gymnasiet? Du kanske vill lära dig ett nytt språk, pröva på hur det är att bo i ett annat land eller utmana dig själv? Scoutrörelsen finns nästan över hela världen och har 50 miljoner medlemmar. Om du flyttar utomlands kan du därför fortsätta att vara scout och jag lovar att du kommer få med dig många nya minnen och upplevelse!

Jag flyttade till Lyon i Frankrike i slutet av september förra året för att plugga franska. Redan innan jag kom hit tänkte jag att jag skulle försöka kontakta scouter för att se om jag skulle kunna vara med i någon kår. Dock hann jag aldrig kontakta någon. Den tredje dagen jag var här åkte jag metron hem från universitetet. Efter någon station klev en tjej i marinblå shorts, ljusblå skjorta och med en röd och blå scoutsjal på vagnen. Därefter följde någon minut då jag satt och funderade på om jag borde säga hej eller inte. Tillslut gick jag fram till henne och förklarade på något sätt på någon slags franska att: hej jag är också scout och kommer från Sverige och jag skulle vilja vara med om det går kan jag få ditt nummer. Det hela slutade med att jag mycket väl fick hennes nummer och på söndagen var jag med på min första scoutträff i Frankrike.

Jag hade googlat lite på organisationen innan men det finns många scoutorganisationer i Frankrike så jag hade inte någon riktig koll på kåren. Louise, som jag hade träffat på metron var i alla fall med i SUF- Scouts Unitaires de France. De är inte med i någon av världsorganisationerna och bröt sig ur den andra katolska scoutorganisationen på sjuttiotalet. Det första jag insåg när jag kom fram till samlingsplatsen är att alla scouter har basker och vi ska på mässa. När jag sitter på mässan försöker jag förstå vart jag hade hamnat, samtidigt som jag försöker hålla koll på när jag skulle knäböja, stå, och sitta. Sex månader senare har jag rätt bra koll, och förstår till och med vad prästen säger.

Jag har vandrat i alperna, varit på latinsk mässa i ett kloster med munkar i kåpor, och blivit rättad av åtta-åriga tjejer som inte fattar vad jag säger när jag glömmer att säga ”z” istället för ”s”. De är annorlunda. Det finns en tydlig religös inriktning, de har andra mål och de organiserar sig annorlunda. Men det är fortfarande scouting och jag känner igen mycket av det de gör ropen, patrullerna och stämningen.

Jag är väldigt glad att jag råkade stöta på Louise på metron den där dagen. Dels för att jag har fått prata så mycket mer franska, men också för att scoutingen har gett mig ett sammanhang som jag annars inte skulle ha. Jag hade svårt att hitta någonstans att bo när jag kom hit och det har känts bra att veta att jag har någon form av kontaktnät om jag skulle behöva hjälp. Om du ska flytta utomlands tycker jag verkligen att du ska försöka hitta en scoutkår. Du kommer lära dig så mycket och ha väldigt kul!

Om du inte råkar springa på en scout på metron så kan du:

– Söka upp vilka organisationer som finns i landet du ska till. I Frankrike finns det flera olika religösa och ickereligösa organisationer. Sådana som är medlemmar i världsorganisationer och de som inte är det.

– Kontakta organisationen. Ta hjälp av den nationella organisationen men även regionala kanslier eller om du hittar en kårs facebook sida använd den.

– Var öppen! Som sagt scouting kan innebära att gå på mässa innan varje möte. Det kommer finnas saker du tycker är konstiga som att sitta i två timmar och lyssna på latin. Försök att se det som en möjlighet till att förstå andra människor.

/Clara Bergstrand
Internationella arbetsgruppen
Det här inlägget postades i Reseberättelser, Rover, Tips för internationell scouting av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>