FN-dagen, Tema för nästa scoutmöte?

Idag den 24 oktober är det FN-dagen. Ett tillfälle för oss i Scouterna att uppmärksamma att vi är en del av en världsrörelse, som på många olika sätt jobbar för att en fredligare värld.

I medierna ser vi rubriker om krig och orättvisor som drabbar människor runt hela världen. Scoutrörelsen är global och vi har stor möjlighet att påverka framtiden genom vårt program med utgångspunkten att ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något!”

Låt FN-dagen inspirera som ett tema eller en programpunkt på ert möte, hajk, övernattning eller liknande. Vad ni kan göra för att påverka lokalt som globalt att världen blir en fredligare planet. FN-förbundet Sverige tar fram mycket material och metoder, stora delar av det går väldigt bra att översätta till scoutverksamheten, spana in deras hemsida för fler metoder och mer inspiration! Varför inte göra ett FN-rollspel om ni vill slå på stort? Kanske som ett samarbete mellan flera utmanar- eller roverlag?

Ett exempel på hur scouter jobbar för fred är projektet Amahoro Amani i Stora Sjöområdet i Centralafrika, där tusentals ungdomar engagerar sig lokalt för fred och utveckling. Det är Guides och Scouts i Burundi, Rwanda och D.R. Kongo som driver detta världsunika initiativ vars metoder just nu sprider sig i världen. Där har vi verkligen något att fira! För hållbar fred är gräsrotsengagemang en nyckelfaktor.

Du kan också använda metoden för fred i Amahoro Amani. Materialet finns översatt och anpassat till våra åldersgrupper och målspår och du hittar det tillsammans med en mängd inspirerande aktiviteter i pdf:er på Scoutservice som Aktivitetspaket Samhällsengagemang under Terminsprogram.

FN och FN-dagen

Sedan 1948 uppmärksammas att Förenta Nationerna (FN) grundades den 24 oktober 1945. Idag är 193 stater medlemmar i FN av totalt 196 självständiga stater. Det finns dock 246 länder i världen, varav det i 216 stycken finns scouter!

FN bildades efter andra världskriget av 50 länder som möttes i San Francisco. Grundandet den 24 oktober relaterar till det tillfälle då säkerhetsrådets medlemmar och en majoritet av de 50 länderna ratificerade FN-stadgan. Sedan dess har FN växt och består idag av ett flertal organ som enar nästan hela världens befolkning i en gemensam organisation.

Det här inlägget postades i Amahoro Amani, För kåren, Påverka världen, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>