Fredsbudskapet 2012: I Scouterna får alla vara med

”Den 21 september firar Scouterna Internationella Fredsdagen genom att bära scoutdräkten i vardagen och visa upp vilka värderingar vi står för. Det har vi gjort i decennier, men det känns särskilt viktigt i år efter en tid då vi haft anledning att pröva våra åsikter. Vi behöver berätta att alla får vara med i Scouterna, oavsett kön, etnicitet, kulturell bakgrund eller sexuell läggning.

Vår verksamhet grundar sig på värderingen om allas lika värde och att vi inte har någon avbytarbänk. För oss är det självklart att arbeta lokalt och internationellt för fred, demokrati och mångfald. Scouterna är en partipolitiskt obunden organisation, men vi tar ställning i frågor som är viktiga för barn och unga och vi anser att frågan om mångfald och ett integrerat samhälle går över partigränser och berör oss alla i civilsamhället. Att se till att vi är välkomnande och inte uteslutande är ett arbete som vi måste fortsätta driva varje dag och som vi aldrig får sluta med. Vi vill därför bjuda in andra lokala organisationer, aktörer och myndigheter till fler samarbeten för ett öppet samhälle.
I Sverige är vi 70 000 scouter, men vi har ett internationellt nätverk som sträcker sig ut till närmare fyrtio miljoner medlemmar i snart sagt alla världens länder. I en så stor rörelse är vi givetvis inte alltid överens, men vi har en unik möjlighet att nå ut till våra vänner på andra sidan jordklotet och prata om idéer och värderingar. Vi gör det varje dag med vårt engagemang i de internationella scoutorganisationerna, i fredsprojektet Amahoro-Amani i Stora sjöområdet i Afrika och genom vårt hbtq-nätverk som driver hbtq-frågor inom rörelsen sedan 2001.
Under världsscoutjamboreen som Scouterna i Sverige stod värd för sommaren 2011 samlades 40 000 unga scouter från över 150 länder. Lägret möjliggjorde möten mellan olika kulturer, religioner och världsåskådningar. För oss scouter är vägen till fred, demokrati och mångfald att samarbeta och föra dialog. I höst inleder vi rättighetsprojektet Värsta fördomen i samarbete med Röda Korsets ungdomsförbund, Ungdom mot rasism och Stiftelsen Expo. Det handlar om ett lokalt mångfaldsarbete, men genom Scouternas världsomspännande nätverk får även det arbete vi gör lokalt en internationell klangbotten.”

På Scouternas hemsida hittar du artikeln i sin helhet, samt förslag på aktiviteter. Ytterligare information hittar du i det här blogginlägget.

Det här inlägget postades i För kåren, På hemmaplan, Påverka världen av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>