Grüsse!

Jag heter Karin Bergman och förra våren gjorde jag något helt fantastiskt. Jag jobbade som volontär på WAGGGS flickscoutcenter Our Chalet i Adelboden, Schweiz.

Det hela började väl egentligen för ett och ett halvt år sedan. Jag hade fått reda på att jag hade fått jobbet som ”Resident Volunteer” på flickscoutcentret Pax Lodge i London. Under fem månader jobbade jag med helt otroliga människor från hela världen. Jag lärde mig otroligt mycket och växte som person. Innan jag hade jobbat på Pax Lodge hade jag ingen aning om vad WAGGGS var eller att det fanns fler världsscoutcenter. När Sally Thornton, den dåvarande World Centre Managern på Our Chalet i Schweiz kom på besök, berättade hon om att de sökte fler volontärer till Our Chalet till våren 2012. Så jag tänkte ”jag har ju inget för mig under våren” och sen sökte jag. En månad senare hade jag fått jobbet. Jag skulle åka och jobba som Our Chalet assistant mellan mars 2012 och maj 2012.

Så den 28 februari satt jag på flyget på väg till Schweiz och den lilla skidbyn Adelboden (där de har en världscupbacke!). När man har bott i Skåne i princip hela sitt liv, kan ni kanske förstå vilken skillnad det var att komma till alperna. Att se alla dessa berg och fantastiska vyer är något av de häftigaste jag varit med om.

Jag anlände till Our Chalet, som består av ett antal väldigt typiska schweiziska trähus på en höjd av ca 1300 m.ö.h. Det första jag fick göra var att träffa de volontärer som jags kulle spendera tre månader med. Där var två tjejer från USA, Carly och Stefanie, en tjej från Singapore, Putri, en tjej från England, Eve, och en tjej från Skottland, Rachael. Det var dessa tjejer i slutet av min vistelse blev några av mina bästa vänner.

Som Our Chalet assistans jobbar man med att städa, bädda sängar, laga mat och hålla i aktiviteter. Aktiviteterna som vi höll i kunde t.ex. vara att gå en kortare halvdagshajk med snöskor, eller gå en endagshajk till den lokala träsnidaren, som är relativt känd i området. Vi höll också i alla kvällsaktiviteter som ”swiss night” där man lärde gästerna allt om Schweiz genom quiz och andra roliga aktiviteter och vi hade även lägerbål utomhus, som var hur mysigt som helst. Det var otroligt roligt att lära sig massor av nya lägerbålssånger och ramsor från hela världen. Det var även kul lära ut svenska sånger som t.ex. muggebigge och huvud, axlar, knä och tå. Ni anar inte vad svårt det är att uttala för vissa!

Då våren inte är en av de mest upptagna säsongerna på centret fick vi mycket tid att hitta på roliga saker tillsammans, och vi lärde nog känna varandra mer än vad man kanske gör under sommarsäsongen. I mars var skidsäsongen fortfarande igång och självklart tar man då tillfället i akt och åker skidor i alperna (skidor fick vi dessutom hyra gratis genom centret!). Vid långa lunchraster stack vi ofta ut och åkte pulka eller gick in till den lokala byn (vilket i och för sig tar ca 30 minuter, då man måste gå ner och sen upp med en höjdskillnad på 100 meter).

Under våren handlar det också mycket om att förbereda för sommaren och under två veckor i april fick vi extra hjälp till detta under de så kallade ”Ready Steady Go Weeks”. Vi hade då ca 20 andra tjejer från bl.a. Korea, Slovenien, Egypten, England, Kanada, Irland och Venezuela som hjälpte oss med allt från att tvätta fönster till att röja undan träd från en stor storm vi hade.

Efter tre månader på Our Chalet i Schweiz har jag ätit ost och choklad i mängder jag inte trodde var möjliga, jag har åkt skidor i alperna, jag har gjort canyoning där man tar sig ner från en flod/fors genom att hoppa och använda sig av naturliga rutschbanor, jag har vandrat upp till en höjd på 2546 m.ö.h., jag har byggt en igloo, jag har lärt mig om andras kulturer och om hur viktig organisationen WAGGGS är och sist men absolut inte minst har jag fått vänner för livet!

Efter min tid på Our Chalet åkte jag över till andra sidan berget och jobbade som ”short term staff” på Kandersteg International Scout Centre under sommaren, men den historien tar vi en annan gång…

/Karin Bergman

Det här inlägget postades i Reseberättelser, Tips för internationell scouting, Volontär, Världsscoutcenter, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>