Hur det kom sig att vi åkte till Frankrike i somras

Med blodad tand efter en resa med äventyrare i Mäster Olof-Råcksta scoutkår till Kandersteg, Italien och Berlin år 2008 såg vi, Anders och Susie, chansen att åka med yngre scouter på läger utomlands.Vi hade kört igång en ny spåraravdelning och rekryterat fem föräldrar till ledare. Däribland en från Paris nyinflyttad scout, Antoine med pappa Phil.

Två år senare hade våra scouter hunnit bli upptäckare på avdelningen Rovfåglarna. Vi hade en del internationellt fokus, delvis för att våra scouter har sin bakgrund i mängder av olika länder (se Scouten nr 1/2011 sid 4-5). Vi fick kontakt med Antoines gamla kår i Palaiseau och fann att de skulle åka på ett nationellt Jamboree anordnat av det katolska scoutförbundet Scout et Guides de France som ungefär hälften av landets 180 000 scouter tillhör. 

Phil lyckades få fram franska flygblad och videos så vi presenterade resan för scouterna efter ett äventyr på europatema i november. Vi vävde in franska ord, sånger o mat under vinterns möten samt höll ett föräldramöte för att locka deltagande. En preliminär anmälan med 16 scouter och 4 ledare gick in samtidigt som vi sökte medel ur Folke Bernadottes minnesfond och från kårstyrelsen. Två videofilmer där scouterna presenterade sig på engelska länkades ned till Palaiseau-kåren. Vi mailade även scouternas egna alster (text o teckningar). 
Med hjälp av ledare i Palaiseau anmälde vi oss till Jamboreet ”Vis tes Reves”. Vi blev 12 scouter (halva avdelningen), fyra ledare, tre föräldrar samt en treårig lillasyster. Föräldrarna blev medlemmar och två av dem anmäldes som ledare till lägret. Vi köpte tidigt platsbiljetter på natt- o snabbtåg.
Tillsammans med Palaiseau planerade vi ett tvådagars förläger så att scouterna skulle lära känna varandra. Många mail och skype-samtal senare var allt klart. Deltagarna hade betalat anmälningsavgift på 500 kr och slutavgift 2 200 kr samt köpt interrailkort. Vi hade fått 25 000 kr i bidrag och betalat 1 400 kr i lägeravgift per person.
/Mäster Olof-Råckstas ledare och föräldrar
Det här inlägget postades i För kåren, Reseberättelser, Spårare, Tips för internationell scouting av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>