Idag är internationella fredsdagen och 100% Scout

internationella fredsdagen den 21 september firar vi freden och de människor som gör den möjlig genom sina avgörande fredsarbeten i Sverige och runt om i världen. Över 300 organisationer i världen har gått samman för att uppmärksamma denna dag samt sprida budskapet om ett globalt eldupphör och vikten av fred. Årets kampanj, som bland annat stöttas av WAGGGS heter Peace One Day.


Fredsdagen är en av FN:s internationella dagar, instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året. Människor över hela världen ombedes också att deltaga i en tyst minut mitt på dagen. Fredsdagen instiftades först 1981 genom en resolution i FN:s generalförsamling så att den skulle sammanfalla med öppnandet av samma församling. 2001 antogs en ny resolution som fixerade dagen till datumet 21 september (texten är hämtad från Svenska Freds hemsida).
Scouterna i Sverige uppmärksammar den internationella fredsdagen genom årets fredsbudskap. Det synliggörs genom kampanjen 100% Scout som uppmärksammar att ”alla får vara med i Scouterna, oavsett kön, etnicitet, kulturell bakgrund eller sexuell läggning”.
Det här inlägget postades i För kåren, På hemmaplan, Samhällsengagemang, Tips för internationell scouting av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>