Idag säger vi GRATTIS PÅ FN-DAGEN!

Sedan 1948 uppmärksammas att FN grundades den 24 oktober 1945. Idag är 193 länder medlemmar i FN, vi beräknas vara totalt 196 länder globalt, en siffra alla inte är överens om. FN bildades efter andra världskriget av 50 länder som möttes i San Francisco tidigare under året 1945. Grundandet relaterar till det tillfälle då säkerhetsrådets medlemmar och en majoritet av de 50 länderna ratificerade FN-stadgan. Sedan dess har FN alltså växt och består idag av ett flertal organ som enar nästan hela världens befolkning i en gemensam organisation.

Många av oss målade och klippte flaggor i skolan som små för att fira den 24 oktober, men det finns givetvis många fler sätt än så att uppmärksamma FN-dagen på! Och fram för allt väldigt olika saker att göra beroende på intresseområde, tid och ålder på de som deltar. Alla sätt är givetvis bra, även flaggklippning, huvudsaken är att vi passar på att prata om att vi alla del av en global värld!

Världen består av ett myller av länder, regioner, folk och religioner. I det här myllret finns FN, och bland andra vi, den internationella scoutrörelsen. Vi finns i alla världsdelar, och bedriver mängder av scoutverksamhet. Så vad kan vara mer självklart än att ta reda på vad scouter gör i andra länder eller på andra sätt uppmärksamma att vi alla är del av något större, just idag eller just den här veckan?

Tips på aktiviteter att göra finns givetvis på Aktivitetsbanken, sök på FN. Mer material kommer under hösten, det arbetas just nu med ett programmaterial om FN:s Milleniemål.

Svenska FN-förbundet tar fram mycket material och metoder för skolan, stora delar av det går väldigt bra att ”översätta” till scoutverksamheten, spana in deras hemsida för inspiration! Varför inte göra ett FN-rollspel om ni vill slå på stort? Kanske som ett samarbete mellan flera utmanar- eller roverlag?

Bilden till höger är ett vykort från den sjätte Världsscoutjamboreen som ägde rum i Frankrike 1947. Lägret skulle ha hållits 1941 men sköts upp pga andra världskriget och kom att kallas ”The Jamboree of Peace”.

Det här inlägget postades i För kåren, På hemmaplan, Påverka världen, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>