Imagine More: ”I can do anything because of girl guiding!”

I år avslutas WAGGGS Centenary Celebrations som firat flickscoutings 100-årsjubileum under en treårsperiod. Det stora datumet att delta i firandet i år var den 10 april, då delade scouter över hela världen med sig av sina upplevelser om vad scouting är. Videon är en del i firandet. I Sverige publicerades den här texten på vår hemsida. Ett utdrag följer nedan, och en uppmaning att uppmärksamma årtalet 1913. Kanske kan vi fortsätta firandet nästa år?

”Under 2007 firade många av oss att scouting firade 100 år, det var då 100 år sedan Robert Baden Powell arrangerade det första scoutlägret i England; det läger som omnämns som starten för scouting. Men lägret var bara för pojkar och den bok som Baden Powell publicerade om scouting 1908 hette ”Scouting for boys”. Fanns det inga flickor som ville bli scouter eller fick dem inte vara med?

I början av 1900-talet var skillnaderna stora mellan hur pojkar och flickor uppfostrades och det var i praktiken otänkbart att de skulle kunna vara delaktiga i samma ungdomsverksamhet. Men redan efter två år, under 1909, gjorde flickor ändå entré i scoutverksamheten i England, antingen genom att kräva plats eller genom att utelämna sina förnamn för att kunna komma med. Året därefter, under 1910, bildades ”Girl Guide Associations” i England.

Flickscoutrörelsen fick ordentlig fart i Sverige 1911 tack vare tre studenter vid Wallinska skolan i Stockholm som tröttnat på att de inte fick vara med i det som då var scouterna. De bildade helt enkelt en egen verksamhet. Deras lärarinnor var senare drivande när Sveriges Flickors Scoutförbund bildades 1913. Scoutrörelsen har alltså inte bara ett startår. Även om det första scoutlägret arrangerades under sommaren 1907 var det först åren därefter som alla fick vara med.”

Det här inlägget postades i Påverka världen, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>