Jonas märkte jättesköldpaddor och var på sjöscoutläger i Trinidad

Jonas Brunemalm gick EB i Spanien 2001 och var arrangemangsledare för EB i Polen 2009. Han har varit på de tre senaste Världsscoutjamboreerna i Thailand, England och Sverige, först som IST och förra året i Planning Team med ansvar för flera caféer. De olika upplevelserna har gett nya vänner över hela jorden, som bland annat ledde till ett besök på ett sjöscoutläger i Trinidad i somras.

Berätta, hur kom det sig? 
Vi kände inte varandra så jättebra under Jamboreen, Facebook är nyckeln! Vi har inte hörts så mycket under året, men jag har alltid drömt om att åka till Sydamerika så jag skickade ett mejl och frågade om en av mina vänner från Jamboreen 2011 ville ta emot mig, och det gjorde han, med glädje! Vi var två dagar i huvudstaden, sedan fyra dagar hos honom, då sov jag på en madrass i vardagsrummet. 
Vad var häftigast med resan? 
Att märka sköldpaddor tillsammans med människor från hela världen, på en strand på natten! Det hade jag aldrig haft möjlighet att göra om det inte var för att han arbetade på ett sköldpaddcenter. Det gjorde vi under tiden vi var hos honom, sedan åkte vi på sjöscoutläger. Det var ingen segling, utan vi sov första natten i kårens båthus, sedan paddlade vi till lägret. 
Vad tar du med dig? 
Mötena! Han och hans scoutkompisar kommer till Sverige om några år. De pluggar just nu allihop, men när de är klara ska de resa runt i Europa och besöka Sverige. 

Har du någon annan internationell upplevelse som du vill berätta om? 
Ja, vi gjorde en utmanarresa genom Europa. Vi samlade ihop pengar i tre år, bland annat arbetade vi på parkeringen under en bomässa. Vi sökte pengar från olika fonder, och gick igenom information om alla scoutcenter runt om i Europa. Vi var iväg i 10 dagar, i två bilar på sju personer. Vi bytte ställe varje natt för att hinna se så mycket som möjligt. Vi hade gjort en planering innan över var vi skulle. Vi hade inte kontaktat några andra scoutkårer men träffade scouter från olika länder varje dag eftersom att vi bara bodde på olika scoutcenter. 
Vad var häftigast med den resan?
Att som 16-åring åka utomlands och att vi fick ihop planeringen! Det var mycket eget ansvar, så känslan av att det gick var häftig. Och vi hade fantastiskt roligt!
Det här inlägget postades i Intervjuer, Reseberättelser, Tips för internationell scouting av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>