Juniorfaddrar sökes till utbytesstudenter

Youth For Understanding är en ideell utbytesorganisation som i år välkomnar utbytesstudenter i gymnasieåldern från 22 länder.
 
I den mån det är möjligt har varje utbytesstudent en svensk juniorfadder; en ung person som blir en ”extrakompis” till studenten utanför skolan och värdfamiljen. Juniorfaddern kan finnas till hjälp under utbytesåret och visa hur saker och ting fungerar i Sverige. Ok du bill bli juniorfadder får du en ny vän från en annan del av världen, samtidigt som du får visa upp det bästa av Sverige och får till exempel förklara svenskars kärlek för fika. Samtidigt får du chansen att lära dig mer om en helt annan kultur!
Vi söker dig som vill bli juniorfaddrar till de av YFUs studenter som är scouter. 
 
Det går även bra att ta emot en utbytesstudent tillsammans i patrullen. På så vis får utbytesstudenten flera nya vänner och för er i värdpatrull kan man förslagsvis arbeta med kulturskillnader eller kanske besöka utbytesstudenten när hen är tillbaka i sitt hemland igen.
 
Vivian från Schweiz kommer att bo i en värdfamilj i Ludvika och hon behöver en juniorfadder i den trakten. Yusuke från Japan kommer troligen bo i en värdfamilj i Stockholm och han behöver både en värdfamilj i Stockholm med omnejd och en juniorfaddrar. Även Korben från USA behöver en juniorfadder någonstans i landet, men han har ännu ingen värdfamilj. Vi har även utbytesstudenter som ska bo i värdfamiljer runt om i hela Sverige, från Kalix i norr till Malmö i söder.
Utbytesstudenterna kommer till Sverige i mitten av augusti eller mitten av september och de stannar troligtvis till början av januari eller till slutet av juni.
 
YFU rekommenderar att man som juniorfadder håller kontakten med sin utbytesstudent kontinuerligt och ses omkring en gång i månaden. Ibland ordnar juniorfaddrar i samma område olika aktiviteter för sina utbytesstudenter, till exempel att bowla eller skridskoåkning.
 
Det är viktigt att juniorfaddrarna finns där för studenten i vardagliga situationer eller om det uppstår ett problem. Varje student har också en områdesrepresentant och dessutom finns alltid YFU-kontoret till hjälp. Två lokala träffar anordnas under året av områdesrepresentanterna vilket juniorfaddrarna gärna får delta i.
 
Genom att vara juniorfadder till en eller flera utbytesstudenter får du en bredare kulturell kompetens, erfarenhet av problemlösning, större internationellt nätverk och lär även känna Sverige på ett nytt sätt.
 
Kontakta info@yfu.se eller international.secretary@scouterna.se om du har frågor eller vill anmäla dig som juniorfadder eller värdpatrull till en utbytesstudent.
Det här inlägget postades i På hemmaplan, YFU av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>