Möten och en gemensam väg framåt

Här kommer en hälsning från Världsscoutkonferensen i Slovenien, med några dagars fördröjning. Läs om veckan på World Scout Youth Forum här.

Fyra dagar har nu gått sedan WOSM:s (World Organisation of the Scout Movement) världskonferens i Slovenien inleddes. Här deltar ca 1000 representanter från drygt 130 länder. Från Sverige har 15 personer efter ansökan antagits till den svenska delegationen, för att få vara med och bidra till världsscouting.
Svenska delegationen på plats i Slovenien

Samma bredd som finns hos vår delegation i olika perspektiv finns också hos alla andra länder som deltar. Alla kommer med olika perspektiv på hur scouting ska bedrivas och många frågor tolkas på olika sätt. T.ex. ligger det en resolution om en tydlig policy kring ställningstagande för mänskliga rättigheter inom den internationella scoutrörelsen. En del länder tycker att den policy som föreslås är för svag och borde göras mycket starkare med fler konkreta åtgärder för att skapa en inkluderande scoutrörelse.

Samtidigt tycker andra länder att det som står är mer än tillräckligt. Detta beror bl.a. på att man i olika delar av världen tolkar begreppet mänskliga rättigheter olika, har olika nationella inställningar till denna fråga och man har olika bakgrunder i hur man arbetar med mänskliga rättigheter.

Här sitter delegationerna i plenum
Dessa olika tankar och åsikter skapar väldigt mycket diskussioner i alla möten som sker här. Dessa möten bidrar till förståelse och respekt för olika länders sätt att se på frågor efter diskussioner där alla får lyfta fram sina tankar. Till exempel har många länder i de förberedande diskussionerna enats kring hur hårt resolutionen om mänskliga rättigheter ska formuleras och hur vi ska arbeta med denna fråga i framtiden.

Alla dessa möten är det som gör mig lyrisk över att vara här, att få träffa scouter från hela världen, ta del av deras bild av scouting, deras perspektiv på livet och världen. Tillsammans skapar vi förståelse och respekt för varandra, även om vi inte alltid håller med i varandras åsikter, och tillsammans skapar vi framtidens scouting.

Möten kan ske på många olika sätt, alltifrån i den lokala kontakten med varandra i scoutkåren under veckan till distriktsmöten och nationella möten. Nästa stora nationella möte för oss svenska scouter Demokratijamboreen i Kristianstad, där vi tillsammans genom möten, dialog och demokrati kommer ta avstamp för framtidens scouting!

Min förhoppning är att alla ni svenska scouter tar de chanser ni får att dela med er av era erfarenheter, ta del utav andras och tillsammans skapar en förståelse för varandra. På liknande sätt som vi världens alla scoutländer skapar en del av framtidens scouting här i Slovenien.

Bästa hälsningar från Slovenien

Albin

Det här inlägget postades i Konferenser, Reseberättelser, WOSM, WSC av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>