Och i Sverige fortsätter vi kämpa!

I SVT:s artikel för ett par veckor sedan står att läsa: ”Martin Björgell, vice ordförande i Svenska scoutrådet och medlem i Gayscouterna, beklagar det amerikanska beslutet och säger att man från svenskt håll ligger i framkant vad gäller hbtq-frågor inom den internationella scoutrörelsen.

-Vi trycker på att scouterna ska vara öppna för alla och driver på det internationella arbetet i frågan. Vi har legat på USA för att förändra det här under många år, senast förra året under världsscoutkonferensen i Brasilien.”

Det kan i sammanhanget hbtq (på engelska lgbt) vara värdefullt att poängtera att det råder väldigt delade meningar runt om i världen, vilket givetvis påverkar vad som är möjligt att göra och driva även genom våra världsorganisationer. Den världsscoutorganisation som Martin Björgell syftar på är WOSM, där BSA är den största medlemsorganisationen. I WOSM finns nu en första arbetsgrupp som arbetar med att se över hbtq-frågor i scoutrörelsen. WAGGGS arbetar mycket mer med politisk lobbying och samhällsengagemang än WOSM, och lägger i det fokus på fattigdomsbekämpning, våld och hiv-prevention. Det finns inget uttalat gemensamt fokus hbtq-frågor.
Precis som i andra internationella sammanhang väljer olika medlemsländer att tolka världsorganisationernas arbete och målsättningar på olika sätt. I Sverige är hbtq-rättigheter en självklar del av att vara ”en rörelse för alla”.

I lördags gick Prideparaden genom Stockholms gator, den stora avslutningen på Stockholm Pride. Gayscouterna var givetvis med! Inom kort är det dags igen, den här gången i Köpenhamn. Du kan följa Gayscouternas arbete såväl på Twitter som på Facebook. Tveka inte att höra av dig om du är intresserad av att delta eller engagera dig på längre sikt.
För mer information om hbtq-frågor i Sverige och internationellt, besök gärna RFSL:s hemsida
Det här inlägget postades i På hemmaplan, Påverka världen, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>