Ordföranden för Scouternas hbtq-nätverk vill ha en rörelse som verkligen är öppen för alla

Intervjun med Nicklas Centring, ordförande för Scouternas hbtq-nätverk Regnbågsscouterna, gjordes i samband med mässdagen under sommarens läger Boomerang på Vässarö utanför Stockholm.

Vad är Regnbågsscouterna?

Ett opinionsbildande nätverk som fokuserar på hbtq-frågor, sexuell läggning, könsidentitet och könsnormer. Vi får se om nätverket blir en del av scouternas mångfaldsgrupp eller om vi ska fortsätta vara en egen grupp. Just nu behövs ett separat nätverk för att hålla stenhårt fokus på frågorna och få liv i resten av Europa och världen. 
Hur arbetar ni? 
Vi arbetar med att synas så mycket som möjligt. Fram för allt i sociala medier och workshopformat. Vi sitter ner med ett gäng och pratar tillsammans om hur vi kan arbeta med scoutprogrammet. Vi sprider kunskap till ledare, ju mer kunskap desto fler som vågar ställa frågor. Kunskapen behövs för att vi ska vara öppna för alla, och behålla alla som medlemmar.
Jag tror verkligen på att utbilda ledare, vi behöver skapa en medvetenhet om vilka problem som finns. Vi kan inte acceptera kunskapsbrister. Fram för allt måste vi lyfta kompetensen kring trans- och queerfrågor, en ledare måste ha förkunskaper att luta sig mot när en scout säger ”jag trivs inte i min kropp”. När det väl händer, och en scout inte är bekväm i en situation eller ett sammanhang, då måste ledaren vara förberedd.
Vad är visionen med arbetet? 
Det är tvetydigt, helst ska vi inte behöva finnas över huvudtaget. Målet är att inte behöva driva frågorna så hårt, utan kunna ha ett nätverk som finns för att prata om det som berör oss alla i vardagen; om känslor, normer och sexualitet. Vi vill också föra ut allt det vi kämpar för i Sverige till resten av scoutvärlden. Vi vill få ut våra scouter i världen och låta de tala för allas lika värde. 
Finns en internationell dimension av ert arbete?
Det finns nätverk även i andra länder, i Tyskland, Finland och Danmark finns egna träffar och läger för hbtq-scouter som syftar till att ge ett eget utrymme. Men hbtq-världen är redan utanför, det är ofta en egen kultur. Det behöver också finnas en delaktighet i allt, i vårt fall i scoutverksamheten. Andra länders nätverk blir inspirerade av att vi är närvarande och tar en diskussion med folk. Nu vill vi dra ihop ett europeiskt nätverk. Regnbågsscouterna bör gå som fanbärare för att lyfta frågor om allas lika rätt i hela scoutrörelsen. 
Vi behöver verkligen sätta ner en fot, och fortsätta säga som vi gjort i media under sommaren, att det här inte går. Men vi måste ut i rörelsen också, vi behöver finnas på alla nivåer. Och vi behöver jobba i hela Europa så att det här kan sprida sig och vi får en mer öppen scoutrörelse!

Regnbågsscouterna på Facebook
Den 18 juli 2012: Följ debatten om hbtq-frågor i scoutrörelsen
Den 7 augusti 2012: Scouts for Equality – ”Eagle Scouts Returning Our Badges”
Den 7 augusti 2012: Och i Sverige fortsätter vi kämpa!

Det här inlägget postades i Ideella uppdrag, Intervjuer, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>