Rapport #4 från Sara som är volontär på Our Cabaña i Mexiko


Pinatan dekoreras

”Knowing the Cabana” som jag inte fick plats att skriva om förra veckan har jag gjort till en organisationstävling med frågor om området. Programpunkten är alltid efter och samma dag som rundvandring på området, det vill säga första dagen. Målet med aktiviteten är att få deltagarna att lära sig hitta och lära känna Our Cabaña. Första gruppen var väldigt engagerade och sprang runt, vilket gjorde att det gick snabbare än beräknat. Så till denna gången har jag lagt till ett par frågor, dessutom förväntar jag mig att nästa grupps deltagare inte är lika mycket för att springa som de förra var. Så vi får se, ska bli intressant. Dock är det inte dags igen för ens den tjugoåttonde januari.  Frågor som är med är t.ex. ”Vad gör du vanligen i Xochicalli?” eller ”Vilken färg har repet som pinatan hängs upp i?” Det kan ni grunna på!


Med målet i sikte
Igår åkte vi till Tepoztlan, en by med cirka 15 000 invånare som ligger en bit upp i bergen, närmare på bestämt ca 1700 m.ö.h. jämfört med Cuernavaca som ligger på 1480m.ö.h. Vi har varit där två gånger förut, en gång med deltagare och en gång med vår teamledare. Där är alltid en stor marknad på söndagarna, men denna gången var vi ute efter pyramiden som ligger uppe på berget intill staden, närmare bestämt 400m upp fågelvägen eller cirka 2100m.ö.h. Där är trappor/stig upp. Det var helt klart bästa naturupplevelsen hittills, påminde lite om Söderåsens nationalpark i Skåne, fast i Mexico och mycket högre brant att ta sig uppför. Vandringen tog 40 minuter och var väldigt flåsig, men det var det värt. Det var en härlig utsikt och mysig plats, där var otroligt mycket folk jämfört med vad vi tänkt oss. Vi hade med oss picknickmat upp, mexicanska tacos, melon och pannkakor. Mexicanska tacos skiljer sig från de vi har hemma mot att det är olika färdiga lagade och färdigblandade fyllningar. Den fyllning vi hade med oss kallade vi diverserester, den bestod av ris, morötter, paprika och lök med kryddor. Godare än det låter, speciellt efter att ha tagit sig upp.
När vi sedan gick ner igen kändes det skönt att de som var på väg upp flåsade lika mycket som vi hade gjort. Väl nere igen blev det en snabb tur utan inköp på marknaden och sedan till byns tredje attraktion: Tepotznieve, vilket är ”glasskiosker” med väldigt många och mer eller mindre spännande smaker. De erbjuder bland annat glass med smak av majs, guacamole, chilis och Tequila. Dock såg jag fram emot en välsmakande glass och tog ett säkrare val, persika och vanilj med kaksmulor, det gjorde jag rätt i för det var båda supergoda Speciellt i relation till hettan och efter vandringen. 

”The Program Office” = vårt kontor

Idag fortsatte vi med våra ”Activity Plans”: ett formulär som vi fyller i planeringen för varje aktivitet som vi håller i. Fick också fatt i en ny aktivitet för det sista evenemanget: två timmars fjärilspysslande med cirka 70 deltagare. Deras program heter ”Butterfly and Thinking day event” och inkluderar bland annat att åka och titta på fjärilar som flyttat söder ut under vintern, varför vår teamledare lagt in den punkten i deras program. Det enda som skulle kunna slå det är nog om det varit julpyssel. Inom en inte allt för avlägsen framtid ska jag testa instruktionerna till ett fjärilspyssel med pärlor, så vi vet om det är genomförbart eller inte. 

Vi planerade också inför lördag då det är ”Staff day” vilket innebär att samtliga i personalen får ta med en eller flera familjemedlemmar för att ha kul och umgås ihop, vi står för lekarna och som det ser ut nu blir det troligen först lite mjukstart och sedan stafetter.
 
Imorgon kommer också en volontär från Tyskland, hon ska vara här ca två veckor. Hon är antagen utanför de ordinarie ansökningarna. Det ska bli kul. Vi kommer dela rum eftersom jag nu har ett rum själv med tre sängar.  Det andra sovrummet i vårt hus/lägenhet delar redan de två andra volontärerna.
//Sara, 14e januari 2013
Det här inlägget postades i Reseberättelser, Volontär, Världsscoutcenter, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>