Rapport #6 från Sara som är volontär på Our Cabaña i Mexiko


Just nu har vi åtta amerikanskor som deltar i ”Viva México at the Mariachi Rhythm”. Åtta är en ovanligt liten grupp och Mariachi är en mexikansk musikgrupp som bland annat spelar/sjunger serenader. Just nu är deltagargruppen iväg på en resa med övernattning på annan ort, så vi som är kvar har fått lite lediga timmar och andra arbetsuppgifter än de som har med programmet att göra. Idag har vi bland annat hjälpt en kvinna plocka fram gamla foton och loggböcker från de första åren här. Om ett par dagar kommer det några andra som ska organisera och arkivera det bättre än som det är nu. Jag passade på att bläddra i de två äldsta loggböckerna från 1958 och 1959. I den från 1959 fanns en sida från två svenskor, en av dem från Önnestad och en från Motala.
I loggbok från 1959
Framsida av loggboken för vintern 2012-13

Loggböckerna är fängslande att bläddra i, så mycket foton och teckningar. Där var foton på sjöscouter och till och med flygscouter, tänk flickscout, sent 50tal, sen flygscout. En del grupper hade små söta vita handskar till sin uniform, långt ifrån vår svenska scoutdräkt idag. Det som var mest slående var nog ändå likheten från foton från samma årtionde, trotts deltagare från hela världen så var modet i frisyrer, glasögon och uniformer ungefär det samma. Varje grupp som kommer hit får göra en sida var, vilket är unikt för just Our Cabaña jämfört med WAGGGS andra center. Om du vet någon eller själv har varit här och vet vilket år så finns sidan kvar och går att plocka fram. Härom veckan fick jag dessutom äran att måla framsidan till loggboken för vintersäsongen 2012-2013. Så när ni kommer hit så vet ni att min sida finns i denna loggbok (till vänster).

Christine från Tyskland åkte hem härom dagen, tänk att två veckor har gått så fort. I skrivande stund är det ganska precis fyra veckor tills jag är på planet hem, någonstans över Atlanten (på timmen)!
Deltagarna som är här nu har bland annat hittills haft ”Knowing the Cabaña”, en av de aktiviteter som jag har ansvar för och som jag skrev om i tidigare inlägg, på programmet. Samt ”The Cabña Story” som är nytt för mig att ansvara för denna gång. Cabaña Storyn går igenom det som ansets viktigast från det att idén till ett center i denna del av världen kom till idag. Viste du till exempel att dörren i huvudingången är original sedan öppnandet och var en gåva från Lady Olave Baden Powel? 
Redovisning av fortsättning av ”Cabaña Storyn”
Halva deltagargruppen har varit här förut = hört historian. Så det var en utmaning att lägga upp programpunkten eftersom det också var fyra stycken som aldrig varit är tidigare. Men jag valde att skriva ut historien och klippa den i olika stycken, de fick sedan två bitar var och skulle pussla ihop den. Gruppen samarbetade bra och det var roligt att se deras engagemang, både de som var helt nya och de som varit här förut. När de kände sig nöjda fick de läsa upp de bitar de ”haft hand om” i den ordning de placerats. Nästan alla rätt! För att göra en twist på det hela och mer rättvist för de som inte kände till historian sen tidigare så delades de in i två grupper och varje grupp fick till uppgift att skriva en fortsättning på ”The Cabaña Story”. Även mina kollegor (volontärer och teamledare) fick skriva en fortsättning. De presenterade sina ”fortsättningar” och det var kul att se att de alla använt sin fantasi i uppgiften. Bland annat föreställde de sig hur det fanns en säker plats att tälta på (utan risk för skorpioner), att det skulle blir lättare att ta sig hit genom en teleporteringsstation och hur centret kunde bli självförsörjande genom odling och djurhållning, ur främst ekonomisk och ekologisk synpunkt.
//Sara, 31 januari 2013
Det här inlägget postades i Reseberättelser, Volontär, Världsscoutcenter, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>