Redo att leda – Burundi

Den 29 december  var vi 17 kvinnliga deltagare och ledare som klev av ett flygplan på Bujumburas flygplats i Burundi. Under ca två veckor ska vi tillsammans med en grupp kvinnliga brundiska scouter fundera på vårt ledarskap utifrån ett kvinnoperspektiv. Veckorna kommer innehålla workshop, studiebesök på organisationer och möten med den burundiska kulturen.
Här redovisar en patrull SWOT-analysen 
(”Strength, Weaknesses, Opportnnities, Threaths”) 
som vi alla fick göra på det kvinnliga ledarskapet. 

Diskussion i patrullerna under första workshopen. 

 Utbytet inleddes med en workshop om ”Vilka egenskaper är manliga och kvinnliga”. På en gång möttes svenskarna och burundierna av en kulturkrock. Som svensk så vill man inte identifiera en egenskap som manlig eller kvinnlig utan att de hänger ihop med individen och brundiskorna ansåg att det fanns egenskaper som var mer vanliga hos män och kvinnor. Efter lite språkförvirring och tankar som gav flera infallsvinklar i ämnet så kunde vi i slutet av dagen inse att vi ser på kvinnors ledarskap på olika sätt som kommer ge en bra grund inför kommande workshops.
En del av utbytet är att få ta del av den Burundiska kulturen och efter en sväng på stan för en shoppingtur så blir kultutskillanaden påtaglig. Marknaden är ett virrvarr av människor överallt, nya lukter, personer som stirrar och pekar på de bleka och blonda svenskarna. Men med hem kom massor av klänningar, korgar, örhängen, avokados som är tre gånger så stora som de som finns i fruktdisken hemma och mango och passionsfukt, sprängfyllda med härliga och frisk smak.
Utbytet är igång vilket känns fantastiskt. Vi kommer att få utbyta många intressant tankar kring vårt ledarskap och vad de innebär att vara kvinna och ledare. Bara för att vi i Sverige har kommit långt i jämställdhetsfrågorna så innebär inte det att vi har de rätta svaren. Snarare kanske vi behöver fler och nya infallsvinklar som göra att vi kan utvecklas ytterligare.
”Gott Nytt År!” tjoade vi, tände våra tomtebloss och körde raketen tillsammans, 
i hjärtat av Bujambura, Burundis huvudstad. 

Sofia Fransson
Redo att leda 2013/14

Det här inlägget postades i Påverka världen, Redo att leda, Reseberättelser, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>