Scouter som flyr och vänner i världen

Amahoro Amani
Hallå från Kigali i Rwanda! Här är kullarna många, vägarna slingrande och scouterna hjältar. Jag är här för att träffa våra vänner i Amahoro Amani, fredsprojektet i Stora Sjöområdet som svenska Scouterna har ett internationellt partnerskap (samarbete) med.
Just nu är det oroligt i Burundi (läs mer: http://www.scoutservice.se/artikel/oroligheter-i-burundi/), vilket är en av huvudpunkterna på mötesdagordningen. Våldsamheter och politisk instabilitet har gjort att över 100 000 burundier har flytt landet, till bl.a. Rwanda och DR Kongo. Många av de som flyr är barn och ungdomar, vissa scouter, och både Guides och Scouts i regionen arbetar med att göra situationen bättre för de som flytt. Vi ska tillsammans med Amahoro Amani titta på hur scouter kan göra ännu mer för att förbättra situationen för barn och unga i flyktingläger. 
Oroligheter i Burundi | Scoutservice
Scouterna och Amahoro Amani har haft ett partnerskap sedan 2007. Precis som mellan kompisar i patrullen, gör man även i internationella scoutpartnerskap roliga grejer tillsammans, lär av varandra och ställer upp för varandra när det behövs. Det gör att vi har goda vänner vi kan lita på och ha utbyten med även när det inte är stor jamboree. 
För er som inte redan vet det, så är Amahoro Amani ett nätverk och en metod som drivs av Guide- och Scout-organisationerna i Burundi, Rwanda och DR Kongo. Inom Amahoro Amani samlas nästan 25 000 ungdomar, scouter och icke-scouter, som arbetar med fred och utveckling i sina lokala samhällen. Allt från konfliktlösning och nödhjälp till flyktingar, till skräpplockning. Det är verkligen coolt, och gör mig galet stolt över att ha scoutvänner som är riktiga hjältar.
//Julius Kramer
Det här inlägget postades i Amahoro Amani, Påverka världen, Reseberättelser, Samhällsengagemang av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>