Scouterna firar FN-dagen med nya material om samhällsengagemang

Den 24 oktober varje år firas FN-dagen, ett tillfälle för oss i Scouterna att uppmärksamma att vi är en del av en världsrörelse, på fler än ett sätt! Idag lanserar vi Scouternas nya aktivitetspaket med tips på saker att göra på mötena för att tillsammans göra världen lite bättre, i det lilla och det stora.

I somras var det World Scout Moot i Kanada med 2000 roverscouter från ett hundratal länder, varav 106 från Sverige. Hannah Bauer var en av ledarna för den svenska kontingenten som innan Mootet bland annat besökte FN:s högkvarter i New York
– Det var en mäktig känsla att sitta där i konferensrum 2 med våra scouter som ställde världens smartaste frågor till de olika FN-representanterna. De ville förstå världens utmaningar och lära sig mer om vad vi som individer och vi som scouter kan göra rent konkret för att bidra till FN:s arbete. Och i rummet bredvid satt säkerhetsrådet och hade en förhandling om Syrien. Det var oerhört inspirerande och väckte nya tankar och reflektioner hos många! Under hela resan fortsatte vi sedan diskutera hur vi kan ta vårt engagemang till nästa steg, hemma eller någon annanstans i världen.
Världen består som bekant av ett myller av länder, regioner, folk och religioner. I det här myllret finns både FN och vi; den internationella scoutrörelsen. Vi finns i alla världsdelar, och bedriver mängder av scoutverksamhet, ibland som en del av FN. Cecilia Wesslén, ordförande för Scouternas internationella grupp berättar:
– Ett exempel på hur scouter engagerar sig på FN-nivå är de årliga klimatkonferenserna dit världsorganisationen WAGGGS har skickat delegationer sedan mötet i Köpenhamn 2009. Med ett väl förberett team har WAGGGS lyckats påverka beslut på hög nivå där vi framförallt försöker höja rösten för flickor och unga kvinnor runt om i världen som drabbas av klimatförändringarna idag. Vi har även varit framgångsrika i förhandlingarna kring utbildning och vikten av ökad medvetenhet om klimatförändringar, och då framförallt genom informellt lärande, som Scouterna jobbar med.
Det här inlägget postades i På hemmaplan, Påverka världen, Samhällsengagemang, Spårare, Tips för internationell scouting, Upptäckare, Utmanare, Äventyrare av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>