Scouterna & YFU – intervju med Ludvig Henriksson

Nyligen startades samarbetet mellan Youth for Understanding (YFU) och Scouterna. Det innebär en rad olika möjligheter för medlemmar av båda organisationer att uppleva internationella möten. YFU och Scouterna ser att vi genom att samarbeta blir starkare i att nå våra mål.

Här kan du läsa mer om vad samarbetet innebär.

Vi sätter oss ner med Ludvig Henriksson, 19 år från Bromma, som är aktiv i båda organisationer.

Hej Ludvig! Berätta, vad har du för bakgrund i Scouterna respektive YFU?
Jag gick med i sjöscoutkåren drakarna i åldersgruppen spårare, när jag var 8 år. Min storebror var scout innan mig, så att börja var inte något jag reflekterade så mycket över. Sen dess har jag varit scout, och är det fortfarande idag. När jag blev 18 år började jag som ledarassistent på kåren, och håller nu i möten för de yngre scouterna.

Youth For Understanding var också ett val som var influerat från min bror. Han hade varit på utbyte i USA ett år. Medan han var där var vi värdfamilj åt en amerikansk utbytesstudent som bodde hos oss i ett år. Sedan dess har jag hjälp till som juniorfadder för utbytesstudenter som kommer till Sverige. Varje student har en lokal YFU områdesrepresentant som stöd, som de kan vända sig till under året. Dessutom har de en juniorfadder som till exempel kan hjälpa till att visa den lokala omgivningen, ge tips om hur saker och ting fungerar och/eller hjälpa till att introducera utbytesstudenten för olika fritidsaktiviteter.

Vad fick dig att vilja bli utbytesstudent?
Jag tycker det är intressant med andra länder och att lära sig om nya kulturer. Sen tyckte jag att det skulle vara en spännande utmaning med ett annat språk än engelska. Jag har läst lite spanska i skolan innan, och det råkade finnas en ledig plats i Argentina. Det var lite impulsivt, men samtidigt en bra matchning.

Det var också viktigt för mig att Youth For Understanding är en ideell organisation. Värdfamiljerna får inte betalt för att ta emot utbytesstudenter, vilket betyder att de tar emot studenter för att de själva vill och tycker det är en spännande upplevelse.

Varför är du scout?
När jag var 8 år var det nog mer mina föräldrars val än mitt eget, men det som hållit mig kvar är nog främst seglingen. Jag gillar också att man får lära sig ansvar och ledarskap i Scouterna. Det handlar faktiskt om att göra unga redo för livet. Man lär sig tänka och agera själv genom learning by doing. Självklart har alla kompisar också varit en stor del av scouting för mig.

Hur kommer det sig att du blev engagerad i organisationerna?
Jag var nyfiken på hur Youth For Understanding fungerar. Sen var det en mycket spännande resa. Sen jag kom hem har det handlat mycket om att få prata med andra som också varit på utbyten. Även om vi besökt olika länder och platser så har vi alla själva utbytet gemensamt. Vi förstår varandras utmaningar och förkärlek till respektive land.

Scouterna är jag engagerad i för att det är så roligt! Jag trivs med rollen som ledare, och att få stötta de yngre scouterna när de utvecklas och växer. Samtidigt finns det mycket frihet i att vara ledaren. Jag och mina ledarkollegor gör själva programmet och kan utmana oss själva i vårt ledarskap. Det handlar också en hel del om att få ge tillbaka till verksamheten. Jag har själv fått så mycket stöd under alla mina år som scout att jag nu vill bidra med min kunskap till kåren.

Både YFU och Scouterna arbetar för att främja ungas möjligheter till internationella utbyten. Vad tycker du om det?
Jag tycker det är mycket viktigt. Det är bra för oss att se vår omvärld och förstå att allt inte fungerar likadant överallt. Det finns mycket mer än det egna. När jag var på mitt utbyte märkte jag till exempel av stora skillnader i den argentinska mentaliteten mot den svenska. Här i Sverige kan vi vara så kalla, medan människorna i Argentina har en värme i sig som är helt annorlunda. Inom de två olika kulturerna behandlas folk på väldigt olika sätt.

Vad har du för tips till den som funderar på att få en internationell upplevelse?
Gör det! Om du får chansen till ett utbyte ska du ta den. En möjlighet att få se världen kommer bredda dig och din förståelse för andra kulturer och länder. Själv märker jag av att jag är mer öppen och social nu efter mitt utbyte än vad jag var innan. Jag tror det har att göra med att alla ville prata med mig i Argentina. Jag stod ut från massan och argentinarna är som sagt ett väldigt socialt och nyfiket folk. Jag märker också att jag är betydligt mer öppen och mottaglig för olikheter än innan.

Mycket handlar också om din egen inställning till utmaningen. Vill du ha en rolig, spännande upplevelse så är det också ofta precis det du får.

Vilka andra sätt att engagera sig finns det inom YFU och Scouterna?
Med Youth For Understanding hade vi en amerikansk utbytesstudent hemma i min familj när min storebror var på utbyte. Det tyckte jag var ett bra sätt att få det kulturella utbytet i en miljö man redan är bekväm i.

Man kan också testa att vara juniorfadder. Nu är det runt ett år sen jag kom hem till Sverige, och sen dess har jag varit fadder för utbytesstudenter som kommer till Sverige. Det innebär att man finns som stöd och kontakt utanför familjen. Det kan vara bra med jämnåriga vänner att umgås med när man är i ett okänt land.

Läs mer om internationella möjligheter inom YFU på deras hemsida eller på Scoutservice.

Det här inlägget postades i Intervjuer, På hemmaplan, Tips för internationell scouting, YFU av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>