Spirit of Unity: 23rd World Scout Jamboree, Japan

11201605_778400312257714_8145783798659688056_n

Om några dagar är det dags igen för den 23:e Världsscoutjamboreen i Japan! En jamboree är ett stort läger som ofta är internationell och en världsscoutjamboree sker vart fjärde år med deltagare från hela världen. Den första jamboreen gick av stapeln i London 1920 och 2011 var jamboreen här i Sverige på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. I år är åker en kontingent från Sverige med 1900 scouter till Japan för att uppleva ett fantastiskt äventyr! 

Var? Lägret kommer vara i staden Kirarahama i Yamaguchi-prefekturen i södra Japan.

När? Scouterna lämnar Sverige mellan den 14-23 juli eftersom alla 1900 inte kan flyga ut samtidigt. Jamboreen börjar den 28 juli och slutar den 8 augusti

Vilka får åka? Den svenska kontingenten på 1900 deltagare är den största svenska kontingent till en jamboree någonsin! Som deltagare åker de som är 14 och högst 17 år. Det finns även avdelningsledare som är minst 20 år som är ansvariga för avdelningarna med deltagare. Det går även att åka som funktionär för att hjälpa till i International Service Team (IST). Funktionärerna kommer att se till att hela lägret fungerar med allt från lägerradio till matlagning.

Vem är det som arrangerar jamboreen? Lägret arrangeras av World Organisation of the Scout Movement (WOSM) som är en av de två världsorganisationerna.

Vilka kommer? 32000 scouter från mer än 120 länder!

Vad kommer scouterna att göra? Lägrets tema är WA som är ett japanskt tecken som betyder ungefär enande kraft och står för harmoni, samarbete och fred. Fred är ett viktigt tema för lägret dels på grund av att det är 70 år sedan atombomsattacken i Hiroshima och Nagasaki. Det kommer finnas ett fredsprogram under lägret där deltagarna får besöka Hiroshima. De kommer också ha andra programaktiviteter som handlar om allt ifrån vetenskap till att hjälpa till i samhället. Men vi ska inte glömma det viktigaste! Scouterna kommer bo i en stad med 32000 andra scouter från hela världen. De kommer smaka på mat de inte har smakat förut, sjunga sånger de inte sjungit förut och träffa massor av nya vänner!

Hur kan jag följa vad som händer?
Världsscoutjamboreen:
@wsj2015
Facebook
Följ även den officiella hashtagen: #jamboree2015

Den svenska kontingenten:
@jamboree2015se
Facebook
Den svenska kontingentens hashtag: #jamboree2015se

Jag vill också åka, när är nästa världsscoutjamboree? Absolut du kan också åka på jamboree! Nästa världsscoutsjamboree äger rum 2019 i West Virginia, USA.

Det här inlägget postades i Internationella läger, Tips för internationell scouting, WSJ av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>