Svenska delegationen på Wagggs världskonferens i Hong Kong #2

Andra dagen på WAGGGS världskonferens bestod av många olika sorters möten. En stor del av dagen spenderades i plenum. Där fick vi bland annat lyssna på när världsstyrelsen i allmänhet, och svenska scouten och styrelseledamoten Camilla Lindquist i synnerhet, presenterade WAGGGS nya stadgar. Det är ett hett ämne under den här konferensen, bland annat för att organisationen för första gången har möjlighet att bli en egen juridisk person. Just nu kan inte WAGGGS anställa personal, äga byggnader eller skriva avtal, så det har andra lösningar för tillfället. Men att bli en så kallad charity organization skulle också innebära att våra stadgar måste godkännas av den brittiska staten på ett annat sätt och bli svårare att ändra, så det finns för- och nackdelar.

Eftersom det är val till världsstyrelsen under tisdag förmiddag var det här också den stora dagen för att promota den kandidat vi stöttar, Heidi från Finland. Vi försöker också träffa alla andra kandidater och intervjua dem, så att vi ska kunna rösta in så bra kandidater som möjligt. Sen blir det också en del taktik och prat med de andra länderna om vilka kandidater de stöttar eller kommer rösta på. Det är riktigt roligt att se hur alla turer går, och hur det komplicerade röstningssystemet skapar massor av konspirationer. Men det får morgondagens bloggare skriva om!

Under kvällen fick vi chans att speed-dejta alla kandidater. Att höra alla andra länder ställa sina frågor ger också större förståelse för mångfalden i scoutvärlden – vilka frågor som är viktiga för andra medlemsländer. Att vi får chansen att prata om ungt ledarskap och att inte bara ha tjejer i verksamheten ökar ger också andra perspektiv till andra länder.

På kvällen hölls olika seminarier om projekt som görs inom WAGGGS. Här hörde vi till exempel Nina Fleck, Sveriges kandidat i Europastyrelsen, prata om killars och mäns roll i jämställdhetsarbete, ett pass om ungdomsinflytande och WAGGGS högsta ledarskapsutbildning WLDP.

Från den här dagen tar jag allra mest med mig det globala perspektivet – hur olika våra länder jobbar, men att alla ändå bygger sin verksamhet på samma idé.

Luftkonditionerade hälsningar från Hongkong!
Josefine

I stund då vi publicerar kan bekräftas att Heidi blev invald i World Board som suppleant!

Det här inlägget postades i Konferenser, Påverka världen, Reseberättelser, Seminarium, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>