Svenska delegationen på Wagggs världskonferens i Hong Kong #4

Sista inlägget från WAGGGS världskonferens

Nu har jag kommit hem från Hong Kong till den svenska sommaren igen. Det har varit en intensiv, intrycks full, utmattande och i överlag lyckad vecka på WAGGGS världskonferens och nu är det tid till lite avslutande reflektioner.

Tack!

Först av allt skulle jag vilja säga tack till dem som var med i den svenska delegationen: Ordförande Josefine, Governance expert Marie-Louise, IC Thomas och vice IC Hanna, ni gjorde ett fantastiskt jobb! Den svenska delegationen var, om inte DEN yngsta så i alla fall en av de yngsta men fortfarande en av de mest kompetenta, erfarna, pålästa engagerade och grundliga i sitt arbete. Den svenska delegationen utövade också ett gott värdebaserat ledarskap där vi visade, att om vi bara pratar med varandra, lyssnar, är nyfikna på varandra och anstränger oss lite hittar vi ofta bra lösningar vi kan enas om! Scouterna gör skillnad i världen, och det ska vi vara stolta över!

Vad händer nu?

På konferensen har hänt massor av saker som ni kan läsa i den tidgare inläggen men frågan är vad som händer nu när konferensen är slut. WAGGGS och den nyvalda styrelsen kommer nu arbeta vidare utefter den strategi och de direktiv som beslutats om på konferensen. För mig är det tre saker som stack ut på konferensen och som kommer påverka nästa tre års arbete.

1, Framöver kommer WAGGGS att ha mer fokus på utbildning och träning istället för lobbying och påverkan. WAGGGS representerar över 10 miljoner unga tjejer i världen och har därför haft stor framgång i att påverka den globala agendan, t.ex. i FN. Ensamspel på kampanjer är Stop the Violence eller Free beeing me. På konferensen i år togs dock flera beslut och fördes flera diskussioner som tydligt pekade på mindre ”advocacy” som det heter på engelska och mer fokus på program och utbildning. I Scouterna i Sverige har vi lång tradition av att fokusera på program och utbildning men har de senaste åren också lyckats väl med att påverka i samhället genom t.ex. trygga möten, värsta fördomen o.s.v Scouterna kommer fortsätta att engagera sig i WAGGGS så vi kan bli bättre på både påverkan och på att utveckla, utbilda och träna våra medlemmar.

2, WAGGGS globalt kommer framöver ha ännu mer fokus på hur pojkar och men kan vara med till att uppfylla WAGGGS vision. WAGGGS vision är: ”All girls and young women are valued and take action to change the world.” För oss är det självklart att pojkar och män också har en viktig roll här. Detta är dock långt ifrån självklart I resten av världen.

Jag har inte mött någon I WAGGGS globalt eller I en nationell medlemsorganisation som är emot att pojkar och men deltar däremot är det många som har otroligt svårt att förstå hur det är möjligt. Många lever med en uppfattning om att flickor och pojkar är så fundamental olika att det inte går att vara scouter tillsammans och på samma sätt. Vissa är också rädda för vad som händer med flickorna om för många pojkar kommer med.

Jag tror att vi I Scouterna kan ta nytta av det WAGGGS gör även när vi arbetar med pojkar och men. Ett exempel är programmet Free being me som focuserar på skeva kroppsideal vilket är lika destruktivt for pojkar som för flickor. Och de ledarskapsprogram som WAGGGS arbetar med har hög kvalitet och vi vill gärna erbjuda våra pojkar och män att ta del av det.

Min upplevelse från konferensen är att fler är nyfikna på hur vi gör och vad vi göra I Sverige och Scouterna och hur pojkar eventuellt kan vara med till att bygga ett bättre och mer jämställt samhälle där ALLA är värdesatta och kan förändra världen!

3, Framöver kommer vi ha mer fokus på transparens och involvering i WAGGGS! WAGGGS globalt är inte alltid så transparenta och involverande som vi är vana vid. Dels för att det kan vara väldigt svårt att organisera en organisation med över 10 miljoner medlemmar i hela världen. Hur kommer alla till tals?! Och dels för att vi har olika traditioner för vad som är demokratiskt. Och Dels för att vi i WAGGGS har väldigt lite pengar och därför har vi bara råd att ses VART TREDJE ÅR! till att diskutera, besluta och lyssna på varandra ansikte mot ansikte. Det är en stor utmaning för oss i WAGGGS.

Sverige och scouterna poängterade tydligt på konferenserna att det alltid borde vara medlemmarna som har sista ordet och kan bestämma, oavsett hur komplicerat det må vara. Scouterna kommer också fortsätta att jobba för att hålla kontakt mellan medlemsorganisationer så gott vi kan, nätverka och bidra med svenska kompetenta scouter till WAGGGS arbete på alla nivåer.

Håll utkik efter framtida möjligheter för att delta i arbetet! Och ställ gärna frågor eller kommentera om det är något ni funderar över.

Sommarhälsningar
Ida Krogh Sjöholm

International Comissioner – WAGGGS

Bilder från veckan 

Scouternas International Comissioner Ida läser upp ett statement (ett sorts brev till styrelsen) som hon föreslår de andra konferensedeltagarna skriver under. Brevet handlar om hur arbetet med den nya stadgan ska fortsätta för att vara så demokratiskt och inkluderande som möjligt.

Att vara på konferens kan vara energikrävande och ibland utmattande. Några i delegationen besökte Starbucks för att få lite energipåfyllning.

En sådan här avancerad manick använde vi för att rösta.

Här sitter alla konferensdeltagare i den stora plena salen med vackra kristallkronor.

Det serveras ofta väldigt fin mat på konferenserna, här är ett exempel på en sushi meny.

På världsscoutcentret Sangam har man tagit bort storleksetiketterna i sina T-shirts och ersatt dem med ”I am extrodinary” eller ”I am faboulus” o.s.v Eftersom de inte menar det borde finnas något som är small, medium eller large alla är bara fantastiska.z

Länkar:

– Dokumenten från konferencen 

– Stop The violence

– Free being me

– I-lead

– GLOW

– WLDP

Det här inlägget postades i Konferenser, Påverka världen, Reseberättelser, Seminarium, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>