Ungt Ledarskap

– Vi använder fotbollen som plattform för att utbilda tjejer om deras rättigheterDen 8e maj delade H.M. Konungen ut stipendet Kompassrosen till tre unga ledare framför 250 toppchefer, ledare och scouter. Multientreprenören Michel Issa, polisen John Franco och fotbollstränaren Cecilia Andrén Nyström är årets stipendiater i näringsliv, offentlig- och ideell sektor. Stipendieutdelningen skedde på Slottet under det pågående seminariet Ungt Ledarskap.

Cecilia Andrén Nyström, 22 år, tog emot stipendiet för sitt ideella arbete i den egenartade organisationen Futebol dá força. Tusentals unga flickor har fått kunskap, en tro på sig själva och goda värderingar med fotbollen som samlingsplats.

I sina roller som tränare och domare fokuserade hon mer på spelarnas självförtroende, både individuellt och som grupp, än på resultaten. Hon såg de unga spelarna växa och stå upp för sig själva och för varandra även utanför planen. Hon började fundera på att använda fotboll som ett verktyg för att stärka unga tjejer i länder där grundförutsättningarna är sämre än i Sverige. Det blev upptakten till Futebol dá força.

– Det är lättare att acceptera att en flicka får spela fotboll på samma sätt som pojkar, än att på en gång acceptera att de har samma rättigheter. Men i och med att man accepterar att de får göra samma saker, erkänns faktumet att de har samma rättigheter och alltså samma värde.

Stipendiet delas årligen ut till tre unga ledare som visat mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. Känner du en ung ledare som är värdig stipendiet? Här kan du nominera nästa års ung ledare!

Det här inlägget postades i På hemmaplan, Samhällsengagemang, Ungt Ledarskap av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>