Varför WAGGGS, varför unga, varför flickor?

Ska-25CC-2588rmavbild-2B2015-06-30-2Bkl.-2B23.39.07
Parallellt med WAGGGS medverkan i Almedalen publicerar vi en serie i tre delar från Hannah Stanton och hennes arbete under CSW. Här är det andra inlägget i serien.

Det är en fråga jag väldigt ofta får. Vid sidan om varför kvinnokommissionen ens är viktig. Det är kanske inte heller alltid tydligt varför WAGGGS är engagerad i dessa frågor eller varför scouter ens deltar i dessa stora internationella, politiska konferenser. Men svaret är ganska enkelt – för att vi kan, för att vi måste, och för att ingen annan gör det annars. Vad menar jag då med det? Dessa politiska processer är ju i högsta grad fundamentet i vårt samhälle och om våra mänskliga rättigheter inte tillgodoses är det vårt forum att lyfta dessa problem.

Som den största organisationen för unga kvinnor och flickor tar WAGGGS det ansvaret på stort allvar och ser till att det finns möjligheter för oss att göra våra röster hörda. För varje handling som leder till ojämställdhet, som hindrar unga kvinnor och flickor att växa upp till sin fulla potential enbart för att de är just unga kvinnor och flickor går emot de mänskliga rättigheterna och inom det även kvinnokonventionen. På Kvinnokommissionen har vi då möjlighet att lyfta detta och WAGGGS ger oss stödet att göra våra röster höjder bland dessa 8000 andra deltagare.

Genom att vi talar på sidoevent, parallella event, på Young Womens Forum och flera andra tillfällen, genom att höras och synas kan vi lyfta nyckelbudskapen till en ny nivå – och bli lyssnade på! Det gör vi för våra medlemmar som inte kan vara i New York och för att flickor och unga kvinnor, ett jämställt samhälle är en viktig nyckel till hållbar utveckling för alla på denna jord. Ni har kanske hört talas om flickaeffekten. Inte? Då är det läge att kolla in denna video – Det kanske ser ut som om det bara gäller fattiga länder i världen, men det gäller faktiskt alla. Om alla medborgare i ett samhälle får tillgång till utbildning och jämställda chanser i livet utvecklas hela samhället. Alla har nytta av jämställdhet. Men tyvärr finns det ingen plats på jorden där människor inte diskrimineras och där inte alla verkligen kan leva ut sina mänskliga rättigheter. Därför gäller det för WAGGGS, för oss, att stärka just unga flickors röster för att de diskrimineras både baserad på ålder och kön.

Du kan se sidoeventet Young Womens Forum på FNs Web TV. Klicka på bilden för att komma till videon.

Vi samarbetar på plats med andra ungdomsorganisationer eller andra organisationer som har ungas väl som sitt mål inom bland annat Young Womens Forum, där vi tillsammans författa vårt oral statement, som en representant får ge inför alla medlemsländer. För att göra unga röster hörda, hos alla.

För unga röster måste bli hörda! Är inte ni också trötta på att andra fattar beslut åt er, talar om unga som grupp, utan att ni kunnat tycka till? Jag är rätt trött på att höra att vi är framtiden när vi är väldigt mycket mer här och nu. Däremot fattas det beslut om framtiden som vi ska sedan bära, men som vi inte fått tycka till om. Det finns idag många möjligheter till meningsfulla dialoger där vi kan vara med, lämna förslag, få återkoppling. Kan få en chans att yttra oss och dela med oss. Men beslutsfattare på alla nivåer måste våga ge det meningsfulla utrymmet som vi förtjänar, snarare än att avfärda unga med att säga att de inte är intresserade. De unga jag träffat vill mycket väl påverka det de upplever som fel eller orättvist, men de upplever inte att de får gehör eller blir tagna på allvar!

I New York innebar det för oss att se hur många ungdomsdelegater fanns på plats i de deltagande ländernas delegationer. Enbart en! Visserligen var det en del unga på plats, men långt ifrån alla så nära kopplade till sina hemländer som en skulle önska. Vi hade därför tre saker vi ville se framöver:

1) Fler ungdomsdelegater till kvinnokommissionen

2) Ett officiellt Young Women’s Forum, så att vi slapp mötas i korridorer på golvet

3) Fler unga talare inom områden som handlar just om unga, se till att ett intergenerationsperspektiv finns med där vi tillsammans, över alla åldersgränser gör skillnad.

Du kan även läsa och skriva under WAGGGS Call2Action för att vara med och visa att ungas rätt att påverka är viktig. Klicka på länken för att komma direkt till namninsamlingen.
Det här inlägget postades i Påverka världen, Samhällsengagemang, Seminarium, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>