Vi åkte på Scoutläger i Jambville

Vi tog tåget! De flesta hade åkt pendeltåg förut, en hade åkt till Linköping. Men aldrig till Paris 200 mil bort och inte sovit på nattåg. Vi gjorde upptäcktsfärder i några städer på vägen. Förlägret fick kräksjuka så vi bodde vid vår vänkårs prästgård! Efter en turistdag i Paris blev vi mottagna som VIP på Jamboreet i slottsparken Jambville. Vi var de enda från Norden. Lägrets tema var Vis tes Reves (Lev dina drömmar). Ett kul inslag var de franska scouter som sökte upp Le Sueduise för att prova sin svenska. Dessutom mötte vi franska scouter från New Caledonia (en liten ö söder om New Zeeland) som flugit fler timmar än vi åkt tåg.

 Varje by om 1000 scouter hade en scen med eget tema. Våra scouter inbjöds att visa hur kubb spelas, sedan fick de tävla mot kubbcupens vinnare under stort jubel. Varje morgon dansades in vid scenen med vår bys coverband på maxvolym. På kvällarna började vi med ringdanser vid vår scen, varpå alla tågade iväg mot lägerbålet. Aldrig har vi upplevt så mycket bra musik och teater utan att fatta ett ord!

Vid den katolska mässan på söndagen tågade ett hundratal präster in och gjorde nattvard med 18 000 deltagare! Men mitt i öppnade sig himlen och snart var hela lägret en leråker utan like! Men scouterna hade kul ändå. Scouternas bästa minnen med fransmännen:


 • När vi körde ”This is the story of my body” i leran och regnet 
 • Att få nya vänner från ett annat land och prata mer engelska. 
 • Det bästa var att vi både kunde gå på stan och vara i naturen. 
 • Att gå en promenad med min patrull plus en annan grupp. 
 • Det var roligt när vi skulle äta, vi skojade med varann hela tiden.

  En lång resa till 18 000 scouter med främmande språk och mat är fantastiskt. Scouting ger en gemensam kultur som snabbt skapar kontakt. Och franska ungdomar är ganska lika svenska när föräldrar saknas! PS När vi öppnade lunchmatsäcken vid hemresan visade den sig bestå av 5 ostar, 2 chips, en paté, en tomat och baguette. Så i Köpenhamn blev det Bakken och McDonalds. Aldrig mer baugette snälla. DS

  /Mäster Olof-Råckstas upptäckarscouter med ledare och föräldrar
  Det här inlägget postades i För kåren, Reseberättelser, Tips för internationell scouting, Upptäckare av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>