Volontär på Sangam #2 Millenniemål och att göra skillnad

WAGGGS mission är ”att möjliggöra för tjejer och unga kvinnor att utveckla sin fulla potential som ansvarsfulla världsmedborgare” och det var detta allt program på Sangam var uppbyggt efter. Scouterna i Indien och många andra länder jobbar mycket mer med samhällsfrågor än vad vi vanligtvis gör i Sverige. På Sangam gjorde jag inte mycket som går att klassa som friluftsliv, däremot gick det inte en dag utan att jag pratade om FN:s millenniemål och om hur scouter kan hjälpa till att uppfylla dessa. Hur många fattiga människor och hur mycket skräp vi än såg på gatorna precis utanför Sangam var det en otroligt häftig känsla att inse hur mycket som faktiskt går att göra för att exempelvis minska fattigdomen eller försöka minska miljöproblemen och hur mycket som görs inom scouting varje dag.

För att få se hur det går att jobba med FN:s milleniemål i praktiken tog vi ofta med deltagarna till Sangams sammarbetspartners. Exempel på två av många fantastiska samarbetsparterns är Maher som tar in gatubarn och ger dem ett nytt hem och bygger upp deras självkänsla. Ett annat Green Tara Foundation som jobbar med att stötta tonårstjejer som växer upp i slummen genom att utbilda i sexualkunskap och i hur man pratar för sin egen sak.

Mitt allra häftigaste event var ett Advocacy-seminarium kring HIV/AIDS. Advocacy är att utbilda, att vidta åtgärder samt att påverka människor att ta beslut som kommer att påverka deras eget eller andras liv. I det här fallet handlade det om hur man kan jobba med att sprida kunskap om och minska stigmat kring HIV/AIDS. Deltagarna var 20 tjejer från 10 olika länder där HIV i många fall är ett gigantiskt samhällsproblem. Om det var en märklig känsla för mig i början att WAGGGS bara fokuserar på tjejer så var det definitivt inte det efter detta seminarium. 
Jag är inte säker på att alla tjejer som var med här någonsin hade sovit i tält. Jag misstänker att de inte kunde speciellt många knopar och livlina vet de nog inte vad det är. Ärligt talat så tycker jag inte att de behöver veta det, för de har mycket viktigare saker för sig! I slutet av seminariet hade de gjort upp projektplaner över saker som kommer att kunna förändra massor av tjejers situation i deras hemländer. Hade scouterna i deras länder varit en blandad organisation tvivlar jag att på att alla dessa tjejer hade fått chansen att ta del av allt scouting gör för unga människor och det är det som är så fantastisk med WAGGGS. I mina ögon är dessa tjejer så mycket superscout som någon kan bli.

Har ni någon gång chansen att ta er ut i världen och träffa dessa superscouter så åk! Äventyret att få jobba på Sangam eller WAGGGS-centren Our Chalet och Pax Lodge är bara till för tjejer, men killar är välkomna som deltagare på event. Och både killar och tjejer är välkomna till Our Chalet, precis som till Kandersteg. Och kom ihåg att det nya programmaterialet scouterna har tagit fram innehåller massor med tips om hur vi kan jobba med samhällsfrågor som är viktiga för oss här i Sverige.
/Ellen Norrhäll
Det här inlägget postades i Reseberättelser, Volontär, Världsscoutcenter, WAGGGS av Scouterna Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>